חיסיון משא ומתן לפשרה

חיסיון משא ומתן לפשרה

השאילתא: עורך דין מייצג נתבעים בהליך אזרחי המתנהל בבית המשפט.

התובעים הגישו בקשה למחיקת התביעה בנימוק שהצדדים הגיעו להסכמות ולפיכך מתייתרת התביעה. בשל כך נוהל משא ומתן ארוך, נערכה חלופת מיילים בין באי כוח הצדדים והוכנה טיוטת הסכם.

לפתע, ללא כל סיבה, הוגשה התביעה מחדש והמשא ומתן הופסק.

הנתבעים, אשר אינם טוענים ליריבות אלא מבקשים להגיע להסדר ומשתפים פעולה, מבקשים לעשות שימוש בכתב הגנתם בחלופת המיילים בין עורכי הדין כדי להוכיח את טענתם כי הם משתפים פעולה וכי התנהל משא ומתן, וכי התובעים בשרירות לב הגישו שוב את התביעה לבית המשפט.

האם עורך הדין רשאי לעשות שימוש בחלופת המיילים כאמור, וכן בטיוטת ההסכם בין הצדדים?

הוועדה השיבה: חיסיון מסמכים שנערכו ונמסרו בין צדדים במסגרת מו"מ לפשרה, ומו"מ זה נכשל, לא הוסדר בחוק אלא נקלט בפסיקת בתי המשפט בארץ בהשראת המשפט המקובל (ע"א 440/75 זנדבק נ' דנציגר, פ"ד ל(2) 274; ע"א 172/89 סלע נ' סולל בונה, פ"ד מז(1) 333).

לפי הפסיקה, תוכן המסמך הוא הקובע אם ייהנה מהגנת חיסיון המסמכים ולאו דווקא כותרתו.

עורך הדין מציין בשאילתא כי בשלב מסוים הופסק המשא ומתן וההסכם לא הבשיל לכדי הסכם סופי ומחייב. על כן, חלופת המיילים בין עורכי הדין, לרבות טיוטת ההסכם, הנם חסויים ואין להציגם כראיה בבית המשפט (להרחבה ראו: "דבר העורכת", פורסם בגיליון מס' 23 של כתב העת "אתיקה מקצועית"; החלטה את/253/15, גיליון מס' 60 של כתב העת "אתיקה מקצועית; החלטה את/193/19, גיליון מס' 71 של כתב העת הנ"ל).

עם זאת, אין מניעה לטעון באופן כללי כי הצד השני נטש את המשא ומתן, מבלי להיכנס לפרטי המשא ומתן, ההצעות והסכומים שהועלו במסגרתו וכמובן ללא צירוף טיוטת ההסכם, כאמור לעיל.

התחברות למערכת
מס׳ רשיון לא תואם