ועדת האתיקה

תמונת אווירה של פטיש שופטים בבית המשפט

אודות ועדת האתיקה המחוזית

ועדת האתיקה המחוזית היא מוסד סטטוטורי ממוסדות לשכת עורכי הדין. ועדת האתיקה מוקמת מכוח סעיף 6 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א- 1961 (להלן: "החוק") ותפקידה הוא לשמור על טוהר וכבוד מקצוע עריכת הדין.

ועדת האתיקה המחוזית הוקמה מכוח חוק זה והיא מוסמכת לדון בתלונות המוגשות נגד עורכי הדין השייכים לאותו מחוז; להגיש קובלנות נגד עורכי דין במקרים המתאימים לכך, בהתאם לסעיף 63 לחוק; לבקש מבית הדין המשמעתי להשית עונש על עורך דין שהורשע בפלילים בעבירה שיש עמה קלון, בהתאם לסעיף 75 לחוק וכן לבקש מבית הדין המשמעתי להשעות זמנית עורך דין שהוגש נגדו כתב אישום פלילי בעבירה שיש עימה קלון, וזאת בהתאם לסעיף 78 לחוק. כמו כן, ועדת האתיקה מוסמכת לתת חוות דעת מקדימה לעורכי דין השייכים למחוז. 

בוועדת האתיקה המחוזית בחיפה יש שישה עשר חברים, ביניהם שני נציגי ציבור. לצד ועדת האתיקה פועלת פרקליטה שתפקידה לייצג את ועדת האתיקה בהליכים משמעתיים ולייעץ לוועדה בעניין התלונות שמוגשות אליה נגד עורכי דין. לצד פרקליטת הוועדה פועלים באי כוח קובלים שמייצגים את ועדת האתיקה בהליכים שמתנהלים בפני בית הדין המשמעתי המחוזי והארצי, בכפוף להנחיית הפרקליטה.

עם תום הטיפול בתלונה ולאחר קבלת החלטה על ידי ועדת האתיקה בתלונה, מועברת לצדדים הודעה על כך. בכל מקרה שבו החליטה ועדת האתיקה המחוזית על גניזת התלונה, מועברת לצדדים הודעה מנומקת על גניזת התלונה וניתנת אפשרות למתלונן לפנות לגופים נוספים מקבילים שרשאים להגיש קובלנה (ועדת אתיקה ארצית, היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה) וזאת בהתאם לסעיף 63 לחוק. גופים אלה יהיו רשאים לבחון את התלונה כקובל נוסף. 

במסגרת ההליכים בבית הדין המשמעתי, ועדת האתיקה מגישה קובלנות ומבקשת הרשעת עורך דין המועמד לדין משמעתי בהתאם למקרה ונסיבותיו, בין אם לאחר שמיעת העדים והגשת ראיות שנאספו נגדו ובין אם לאחר הודאתו בעובדות הקובלנה ובעבירות המיוחסות לו בה. כמו כן, לאחר הרשעתו, מבקשת ועדת האתיקה להטיל על עורך הדין המורשע עונשים ההולמים את המקרה ונסיבותיו וכן את מדיניות הענישה. בנוסף, ועדת האתיקה רשאית לפנות לבית הדין המשמעתי ולבקש את השעייתו הזמנית של עורך דין שהוגש נגדו כתב אישום בבית המשפט או בבית הדין הצבאי בשל עבירה פלילית שיש עמה קלון בנסיבות העניין, וכן מבקשת לפתוח בהליך להטלת עונש נגד עורך דין שהורשע בבית המשפט או בבית דין צבאי כאשר קיים בפסק דין סופי הנוגע עבירה פלילית שיש עמה קלון כאמור.

ועדת האתיקה במחוז חיפה שמה לנגד עיניה מטרה לשמור על כבוד וטוהר המקצוע עריכת הדין ולחזק את אמון הציבור בעורכי הדין. ועדת האתיקה פועלת במלוא המרץ לטפל בתלונות המוגשות על עבירות משמעת ללא דיחוי ולנהל תיקים בבית הדין במקצועיות וכן לתת מענה מהיר לשאילתות המוגשות אליה על ידי עורכי דין חברי המחוז.

 

תמונה של עו"ד הישאם דאוד

דבר יו"ר ועדת האתיקה

חברים וחברות יקרים,

ועדת האתיקה המחוזית מונה 14 חברים מכל קצוות הקשת של המקצוע: יש בה אנשי פרקליטות פלילית ואזרחית, סנגוריה ציבורית, לשכת הסיוע המשפטי, סניגורים פרטיים, אנשי נזיקין, מקרקעין, הוצל"פ וחדלות פירעון, דיני עבודה ומשפט אזרחי ומסחרי.

בנוסף, בוועדה מכהנים שני נציגי ציבור, משפטנים שאינם עורכי דין, ובקדנציה הנוכחית אלו נשיא בתי משפט השלום במחוז חיפה לשעבר, השופט בדימוס אהוד רקם, ואיש האקדמיה והדיקאן לשעבר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, פרופ' עלי זצלברגר.

לוועדת האתיקה שלושה תפקידים מרכזיים:
1. טיפול בתלונות 
2. ניהול הליכים משמעתיים 
3. מענה לשאילתות בכתב בתחום האתיקה 
ועדת האתיקה עומדת לרשות עורכות ועורכי הדין ומאזנת בין הגנה על הציבור הכללי מחד ושמירה על עורכי הדין לבל ייעשה שימוש לרעה בהליכים אתיים נגדם. 


הנכם מוזמנים לפנות לוועדת האתיקה המחוזית בכל עניין ושאלה.

בברכה,

עו"ד דאוד הישאם 
יו"ר ועדת האתיקה, מחוז חיפה 

חברי ועדת האתיקה

עו"ד טולידנו מימון – מ"מ יו"ר וועדת האתיקה 

עו"ד נסים זוהר – סגן יו"ר וועדת האתיקה 

עו"ד אבו טועמה מוחמד

עו"ד בית הלחמי – ריבן ענבל

עו"ד בר לוי אורית

עו"ד דוידי ליאור

עו"ד חזבון אוסאמה

עו"ד ח'טיב איהאב

עו"ד ענאן גאנם 

עו"ד עופר טל

עו"ד עתאמנה נביל

עו"ד פריימן איתי

עו"ד קסום עבד אלמונעם

נציגי ציבור

כב' השופט (בדימוס) רקם אהוד – לשעבר נשיא בתי משפט השלום במחוז חיפה

פרופ' זלצברגר עלי – לשעבר דיקאן הפקולטה למשפטים אוניברסיטת חיפה

מנגנון הוועדה

עו"ד מירה מטאנס – פרקליטת ועדת האתיקה
עו"ד רות אבריאל – רכזת ועדת האתיקה
הגב' רבקה שורץ-חיימוביץ' – ממונה אדמיניסטרטיבית 
הגב' וופא ח'ורי-איוב – ממונה אדמיניסטרטיבית 

נהלים וטפסים

הגשת תלונה ובירורה

עורכי דין בישראל כפופים לדין המשמעתי לפי חוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, והכללים שהותקנו מכוחו; ככלל, תלונה נגד עורך דין יש להגיש לוועדת האתיקה המחוזית במחוז שבו נמצא מענו של עורך הדין.
כדי שהפנייה תטופל, יש להגישה באמצעות טופס הגשת תלונה. תשומת הלב מופנית לכך שבהתאם לנהלי הוועדה אי-הגשת התלונה באמצעות טופס זה, או אי-מילוי כל הפרטים בטופס, יביאו לכך שהתלונה לא תטופל.

מתלונן יידרש לאמת את פרטי תלונתו בתצהיר חתום ומאומת כדין בכל אחד מהמקרים הבאים:
(א)     אם התלונה הוגשה על-ידי צד להליך שבו עורך הדין הנילון מייצג את הצד שכנגד;
(ב)     במהלך חמש השנים האחרונות הוגשו על ידי המתלונן תלונות נוספות נגד עורכי דין אחרים לוועדת אתיקה;
(ג)      אם תלונה באותו עניין או תלונה נגד אותו עורך דין הוגשה כבר בעבר על-ידי המתלונן;
(ד)     אם מתנהל בין המתלונן לעורך הדין הנילון הליך משפטי בעניין שבקשר אליו הוגשה התלונה.

את טופס הגשת התלונה וכל המסמכים שיצורפו לו ניתן להגיש לוועדת האתיקה באחת מהדרכים הבאות:
דוא"ל – ETIKA@HAIFABAR-LAW.ORG.IL
פקס – 04-8553033
מען – בית הפרקליט, בניין הסיטי סנטר, שד' בן גוריון 6, חיפה.

בכפוף לקבלת כל הפרטים והמסמכים הנדרשים, לרבות תצהיר לאימות פרטי התלונה (אם יתבקש), תבחן ועדת האתיקה את התלונה, ואם הדבר ייראה לה דרוש – תבקש את תגובתו בכתב של עורך הדין שלגביו הוגשה התלונה ותחליט אם להגיש קובלנה בעקבות התלונה, או אם לאו.

הכרעה בתלונה

הדיונים בוועדת האתיקה מתנהלים בדלתיים סגורות, ללא נוכחות מי מהצדדים, ותוכנם חסוי.
החלטות הוועדה מתקבלות על יסוד המסמכים הנמצאים בפניה ונשלחת אל הצדדים בדואר.

במידה שוועדת האתיקה תחליט לגנוז את התלונה, באפשרות המתלונן לפנות לגופים נוספים הרשאים אף הם להגיש קובלנה לבית הדין המשמעתי בשל עבירת משמעת – ועדת האתיקה הארצית, היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה.
במידה שוועדת האתיקה תמצא כי יש בסיס לנקיטת צעדים משמעתיים נגד עורך הדין הנילון, תוגש קובלנה מתאימה לבית הדין המשמעתי במחוז.

הדיונים בבית הדין המשמעתי מתנהלים בדלתיים פתוחות, אלא אם כן יחליט בית הדין אחרת מהטעמים הנקובים בחוק.
יודגש כי תפקיד בתי הדין המשמעתיים מצטמצם על פי החוק לטיפול משמעתי בלבד, ולא תמיד מוסמכים הם להעניק למתלונן את הסעד המבוקש על ידו.
כמו כן, אין בסמכות ועדת האתיקה להורות לנילון לפעול בצורה מקצועית בדרך זו או אחרת.

סיכומי פסיקה

שאילתות

ועדת האתיקה מוסמכת לתת חוות דעת מקדימה בענייני משמעת של עורכי דין על פי פניית עורך דין חבר המחוז בעניין הנוגע אליו ולפעולה עתידית שברצונו לבצע, בהתאם לסעיף 60א לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961.

עורך הדין המוסר עובדות נכונות ומלאות ומקפיד לפעול על פי האמור בחוות הדעת המקדימה – לא תעמידו הוועדה לדין משמעתי אף אם תוגש נגדו תלונה בעניין אלא אם יתברר בדיעבד כי העובדות שהוצגו בפני הוועדה אינן נכונות או מלאות.

בהתאם לנהלי הוועדה, שאילתה תוגש בכתב תוך ציון מלוא העובדות והנתונים הנדרשים למתן חוות הדעת המקדימה, לרבות מסמכים רלוונטיים, ובצירוף טופס הגשת שאילתה ערוך במלואו, הכולל שמו של כל אדם ו/או תאגיד הנוגע לדבר ושעלול להיפגע מחוות הדעת המקדימה או שעשויה להיות לו עמדה בעניין.
במקרים מסוג זה נוהגת ועדת האתיקה לתת לגורם האחר אפשרות להביע התייחסותו לעניין בטרם תחליט אם להביע את עמדתה, בכפוף לאישור בכתב מאת עורך הדין הפונה.

לפני הגשת שאילתה מומלץ לעיין במאגר המידע שלהלן, כמו גם בביטאוני "אתיקה מקצועית" של ועדת האתיקה הארצית ובפדאור האתיקה

 

בחרו פורמט רצוי להורדה

התחברות למערכת
מס׳ רשיון לא תואם